Kajakpolo

Kajakpolo som sport

Da kajakpolo er en sport, der har udviklet sig meget gennem tiden, kan det diskuteres, hvor gammel sporten egentlig er. Myterne går på, at man oprindeligt spillede bold i tønder, men mere sikkert er det, at der i 1920'erne blev spillet kampe på to mål i helt traditionelle kajakker.

Kajakpolo er dog først officielt organiseret i verden i 1987 hvor ICF (International Canoe Federation) godkendte det første officielle reglsæt og det første europamesterskab og verdensmesterskab i starten af 1990'erne.

I Danmark var vi egentlig ganske pænt med, da kajakpolo faktisk blev introduceret i flere klubber omkring 1980. Men da der var for langt mellem de aktive klubber, og da alt skulle bygges op fra bunden, fik sporten ikke fat. Efter kort tid blev de små kajakker brugt til børneroning, strandture og slæder om vinteren....

I slutningen af 1990'erne gik det til gengæld rigtig stærkt. Dansk Kano- og Kajakforbund satsede midler på udbredelsen af udstyr og uddannelse af instruktører, og samtidig var der på dette tidspunkt tre spillere med kajakpolo-erfaring samlet i Danmark. En af dem var K-Polo's egen Lennart Holm Højdal, der havde dyrket sporten i Australien, den stærkeste nation på det tidspunkt.

Efter et meget uformelt "Forbundsmesterskab" i 1999 begyndte flere af de danske hold kort tid efter at deltage i internationale turneringer, og allerede i 2001 var Danmark repræsenteret ved EM i Polen. Ud over holdleder, Lennart, deltog K-Polo's Asger Søndberg som spiller på dette første officielle landshold. Allerede i 1999 havde Holte Roklub faktisk repræsenteret Danmark ved EM efter sejr i det første DM, men trods gode halvlege og historier, blev der vist trukket lidt på smilebåndene af holdet med de tunge plastikbåde...

I dag er der så mange aktive nationer, at VM afgøres mellem op mod 30 nationer, og i Danmark er sporten nået så vidt, at der spilles en landsdækkende turnering i tre herrerækker, en damerække og en juniorrække, samtidig afvikles der to store internationale stævner og en række regionale turneringer i vinterhalvåret her i landet.

 

Kajakpolo i Danmark

Kajapolo  er en action-sport med fuld fart på. Det er en holdsport hvor 5 spillere på hvert hold skal score på mål der hænger ca 2 meter over vandet. Der spilles på en bane på 35x23 m og en kamp varer 2x10 minutter. I Danmark er der ca. 1000 aktive kajak-polospillere og sporten er i kraftig vækst. Sporten er anerkendt under Dansk Idræts Forbund og der spilles turneringer både mod danske og udenlandske hold.

 

Reglerne

Spillet spilles på en bane på 23m gange 35m. Målene er hævet 2m over vandoverfladen. Hvert hold består af 5 spillere og 3 udskiftere. En kamp spilles af 2 gange 10 minutters halvlege med 2 minutters pause mellem de to. Dertil kan der forekomme spilstop i form af time out hvor fx kort kan gives. Derfor kan en kamp forventes at være i omegnen af 30 minutter +/-.

 

En spiller i besiddelse af bolden skal aflevere bolden inden for 5 sekunder. Under boldbesiddelse er det tilladt at skubbe spilleren i vandet. Det siger sig selv, at dette ikke er uden kamp. Hver spiller er derfor i en specialudviklet kort båd (kajak) med beskyttende bumpere. Kajakken må maksimalt være 3 meter i længen. Skader reduceres dermed til et minimum. Endvidere er spilleren beskyttet af en hjelm med ansigtsgitter og en speciel redningsvest.

Spillet er en kombination af vandpolo, kajak og rugby. Kontrere, spektakulære dueller og taktiske angreb sikrer en spektakulær og spændende kamp.